13.04.2023 | Categorie : Spectrum

Basisgereedschapsconfiguratie voor professionals


Vijf tips die je zeker in gedachten moet houden.

Wanneer je je voor het eerst verdiept in het onderwerp gereedschap, wordt je al snel overspoeld door keuzemogelijkheden: vele fabrikanten, vele materialen en talloze gereedschappen die stuk voor stuk vechten om je aandacht. Maar waar moet je precies op letten? Wij hebben enkele nuttige tips voor je op een rijtje gezet!

01. Kwaliteit is niet duur. Het betaalt zichzelf terug.

Wat men zegt is waar en je komt er niet omheen: koop je goedkoop, koop je het hoe dan ook dubbel. Koop daarom altijd het beste gereedschap dat je je kunt veroorloven. Als je twijfelt, investeer dan in een aantal kwalitatief hoogwaardige gereedschappen die je in eerste instantie echt nodig hebt. Na verloop van tijd is dit voordeliger dan het voortdurend vervangen van kapot of versleten gereedschap. Kwalitatief hoogwaardig gereedschap biedt je doorgaans ook een betere ergonomie en meer veiligheid tijdens het werken.

02. Klein beginnen en dan uitbreiden

In de meeste gevallen is het zinvol een overzichtelijke gereedschapsset te kopen met daarin de belangrijkste zaken - zoals sleutels, ratels, hamers, tangen, enz. Een set van 130 stuks is voldoende om te beginnen! En als het nodig is, kun je later altijd nog speciale extra sets toevoegen.

03. Schuiminlays hebben wel degelijk zin

De meeste leveranciers bieden gereedschapssystemen aan, waarbij het gereedschap logisch gerangschikt is, meestal in schuiminlays. Dit soort systemen besparen je tijd en maken het veel minder waarschijnlijk dat je je gereedschap kwijtraakt omdat alles zijn eigen plaats heeft. En last but not least: de schuiminlays beschermen je waardevolle gereedschap omdat het niet in de gereedschapswagen rondslingert.

04. Kopen op aanvraag

Als je overgaat tot een aankoop, ga dan eerst na welk soort werk je het vaakst doet. Doe je veel klussen in nauwe ruimtes? Dan zijn ratelsets met een aansluiting van 1⁄4" ideaal. Als je regelmatig in open ruimtes werkt en zwaar werk uitvoert dat meer kracht vereist, investeer dan eerst in ratels met een 1/2“-aansluiting. Ook nog even dit: met sleutels en/of doppen van 8 tot 32 mm pak je de overgrote meerderheid van toepassingen moeiteloos aan!

05. Iets verloren – wat nu?

Wanneer je een gereedschapsleverancier kiest, let er dan op dat deze losse onderdelen aanbiedt die je afzonderlijk kunt kopen. Doppen en klein gereedschap raken al snel zoek en zelfs gereedschap van de beste kwaliteit gaat niet oneindig lang mee.

Tot slot: veel plezier met het samenstellen van je eerste professionele gereedschapsset – we wensen je alvast veel succes met je projecten!