18.07.2023 | Categorie : Producten

Aankoopadvies voor sleutels: Waar u zeker op moet letten.


Hoe vindt u sleutels die aan uw eisen voldoen? Hoe weet u dat het gereedschap echt doet wat de reclame belooft? Waar moet u op letten bij de aanschaf? Hier beantwoorden we de belangrijkste vragen bij de aankoop van een sleutel!

Iedereen die op zoek is naar een nieuwe sleutel, of zelfs een hele set, stuit al snel op een overweldigend aanbod, al dan niet van een merk. Het goede nieuws is: Het is niet zo moeilijk om het kaf van het koren te scheiden en gereedschappen te vinden die jaren meegaan.

Weinig moeite, veilig werken

Controleer de ergonomie van de sleutel. Deze moet goed in de hand liggen en de afwerking moet u een goede grip geven. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat u veilig werkt wanneer er wat meer kracht nodig is. Bovendien beschermt comfortabel gebruik en natuurlijke grip uw gewrichten en is het werk minder inspannend.

Licht in gewicht

Het gewicht van een sleutel speelt ook een rol in de ergonomie. Natuurlijk laten gesmede gereedschappen de weegschaal wat verder doorslaan. Dit is misschien niet te merken met een enkele sleutel. Maar als u een hele set mee moet dragen, bent u dankbaar voor elke gram die u uitspaart. Daarom raden wij sleutels aan met een concave schacht en dus van een lager gewicht. Net als bij een I-balk biedt dit ontwerp maximale buigkracht en belastbaarheid bij een minimaal gewicht.

Denk eens aan krappe ruimtes

Als u vaak in krappe ruimtes werkt, moet u altijd dunne sleutels gebruiken. Hiermee kun u op moeilijk bereikbare plaatsen komen.

Controleer de fabricagetoleranties

Hoe nauwkeuriger een sleutel is gemaakt, hoe strakker hij op de boutkop past. Het resultaat is een perfecte wrijvingsverbinding. Dat wil zeggen: De uitgeoefende kracht wordt optimaal overgedragen op de bout. En verder: Hoe minder speling er is tussen de bek of ring van de sleutel en de bout, hoe veiliger en preciezer u ermee werkt zonder de kop van de bout te beschadigen.

Kritieke belastingszones

Let bij de keuze van een steekringsleutel ook op de overgang tussen de schacht en de bek of ring. Daar worden de grootste krachten uitgeoefend tijdens het vastdraaien. Deze kritieke belastingszone moet daarom iets stabieler zijn, d.w.z. breder, om het risico op breuken en letsel tot een minimum te beperken.

En wat ook belangrijk is: Kies een fabrikant van een bekend merk met een breed assortiment sleutels waar u gemakkelijk opnieuw kunt bestellen. Zo kun u naar behoefte andere profielen toevoegen aan uw gereedschap, zoals TORX of Spline-Drive!